
Hvordan kommer man sig efter vitamin B12-mangel?
Hvad er symptomerne?
Hvad er Vitamin B12?
B12-vitamin er et vigtigt næringsstof, som din krop har brug for til energiproduktion, centralnervesystemets funktion og mange andre vigtige funktioner.
B12-vitamin findes i mange fødevarer. Mangler er dog stadig relativt almindelige. Dette kan skyldes begrænsede kostvaner, visse sygdomme eller B12-vitaminbegrænsende medicinering.
Desuden har nyere undersøgelser vist, at op til 20% af de over 60-årige i Storbritannien har mangel på B12-vitamin. Mangel er mere almindelig hos ældre voksne, da evnen til at optage B12-vitamin fra visse fødevarer mindskes med alderen. Ikke desto mindre kan yngre aldre stadig udvikle B12-vitaminmangel. Hvis du har mistanke om B12-vitaminmangel, skal du besøge din læge for at drøfte dine symptomer og tage de anbefalede prøver.
Læs videre for at finde ud af, hvorfor B12-vitamin er godt for dig, hvem der bør tage det, og hvilke tegn på mangel du bør holde øje med.
Hvad er B12-vitamin godt for, og hvorfor er det vigtigt?
B12-vitamin er afgørende for kroppens naturlige funktioner, herunder energi, nervesystemet, immunitet og meget mere. Her er nogle vitale funktioner, der understøttes af B12-vitamin:
- Normalt energiproducerende stofskifte (1)
- Nervesystemets normale funktion (2)
- Normal psykologisk funktion (3)
- Normal dannelse af røde blodlegemer (4)
- Immunforsvarets normale funktion (5)
- Reduktion af træthed og udmattelse (6)
- Celledelingsproces (7)
Hvem bør tage B12-vitamin?
Vi bør alle sørge for at få den rette mængde B12-vitamin hver eneste dag. Som tidligere nævnt er mangel på B12-vitamin meget almindelig, da aldringsprocessen bremser optagelsen af B12 i systemet.
Personer, der følger en sund kost, som omfatter kød, æg og mejeriprodukter, vil få tilstrækkelige mængder. Langtidsvegetarer og veganere bør få deres B12-vitaminstatus kontrolleret og opfordres til at indtage B12-vitaminberigede fødevarer. Størstedelen bør også tage B12-vitamintilskud. Hvis du føler, at du har mangel, kan du tale med en sundhedsperson, som kan kontrollere dine niveauer og give dig en præcis vej til en mere holdbar livsstil.
Læs videre for at lære, hvor meget B12-vitamin du har brug for om dagen, symptomer på mangel og fødevarekilder, du kan få B12-vitamin fra.

Hvor meget B12-vitamin har jeg brug for om dagen?
Næringsreferenceværdien for B12-vitamin er 2,5 µg pr. daglig portion. Vores B12-vitamintilskud hos Naturecan indeholder 510 µg pr. daglig portion, hvilket gør det optimalt til at supplere din kost.
4 symptomer på B12-vitaminmangel
Bleg hud
I lighed med jernmangel kan anæmi i forbindelse med B12-vitaminmangel få din hud til at blive bleg på grund af mangel på sunde røde blodlegemer i kroppen.
Koncentrationsvanskeligheder
B12-vitaminmangel har en tendens til at påvirke vores centralnervesystem negativt. Derfor kan personer med et mangelfuldt B12-vitaminniveau føle sig tåget i hovedet og have svært ved at koncentrere sig.
Betændelse i munden
Glossitis er kendt for at være forårsaget af B12-mangel. Den medicinske betegnelse henviser til en betændt, rød og smertefuld tunge.
Paræstesi i hænder og fødder
Mange mennesker med B12-vitaminmangel rapporterer, at de oplever paræstesier. Denne betegnelse henviser til nåle i visse områder af kroppen, ofte fødder og hænder.

Hvordan man kommer sig efter B12-vitaminmangel
De fleste symptomer på B12-vitaminmangel kan forebygges ved at spise tilstrækkeligt med kød, fjerkræ, fisk og skaldyr, æg og mejeriprodukter.
Men hvis du er vegetar, veganer eller har en medicinsk tilstand, der begrænser din evne til at optage næringsstoffer, kan du prøve at tage et B12-vitamintilskud sammen med fødevarer, der er beriget med B12-vitamin, for at mindske sandsynligheden for B12-vitaminmangel. Konsulter altid en sundhedsperson inden brug.
Fødevarer, der indeholder B12-vitamin
Du kan få indtag af B12-vitamin i animalske fødevarer, som indeholder vitaminet naturligt. Alternativt kan du også finde B12-vitamin i fødevarer, der er beriget med det.
Animalske kilder til B12-vitamin omfatter:
- Mejeriprodukter
- Fisk
- Kød og fjerkræ
- Æg
Hvis du er vegetar eller veganer, er der fødevarer, du kan spise for at øge dit indtag af B12-vitamin. Nogle eksempler omfatter:
- Alternative Mælkeproduker
- Veganske smørepålæg
- Ernæringsgær (Nutritional yeast)
- Berigede morgenmadsprodukter

Skal jeg tage et tilskud af B12-vitamin?
De fleste mennesker kan få den rette mængde B12-vitamin fra de fødevarer, de spiser - de fleste kød- og mejeriprodukter er naturligt til stede. Men hvis du er ældre, vegetar eller veganer, kan det være værd at supplere din kost med en B12-vitamintablet for at sikre, at du får den daglige mængde B12-vitamin, du har brug for. Tal altid med en sundhedsperson inden brug.
Naturecans B12-vitamin - hvorfor du har brug for det
Få det daglige indtag af den næringsstofreferenceværdi, du har brug for, med vores veganske vitamin B12-tabletter fra Naturecan - en praktisk måde at støtte dit immunsystems normale funktion på (5).
Det kan være svært at få det B12-vitamin, du har brug for, fra din kost alene, især hvis du er 100 % plantebaseret, da dette vigtige vitamin primært findes i kød, æg og mejeriprodukter.
Med 510μg B12-vitamin pr. daglig portion understøtter vores højstyrke B12-vitamintilskud normal psykologisk funktion (3), uanset hvor travl din tidsplan er. Desuden er disse veganske vitamin B12-vitamintabletter fremstillet af plantebaserede kvalitetsingredienser, hvilket giver en bæredygtig og veganervenlig måde at supplere din kost på.